Luisteren naar een leven om het leven zelf meer luister te geven.

Over

Over LevensLuister

LevensLuister gaat over het luisteren naar het leven van een oudere. We hebben hiervoor een set kaarten ontwikkeld met verrassende en verdiepende vragen over iemands leven, van lijf tot liefde, van werk tot gezin, in alle levensfasen. Als hulpmiddel om te komen tot een gesprek van betekenis. Een gesprek tussen een oudere en zijn of haar (klein)kinderen, een levensbegeleider, een vrijwilliger of zorgprofessional. 

LevensLuister is echter meer dan de kaartenset. LevensLuisteren kun je leren middels een (korte, op maat) LevensLuister workshop of een intensief LevensLuister leertraject dat zich richt op echt kunnen luisteren en verdiepende vragen stellen. Ook willen we op basis van de verhalen die we hebben opgehaald een ‘LevensLuister verhalenbank’ op gaan richten, zodat je kunt luisteren naar de verhalen van ouderen en kunt leren over het verleden aan de hand van de persoonlijke verhalen. Meer weten? Klik hier

Onze droom: echte aandacht en oprechte gesprekken over het leven met alle ouderen.

Hoe het begon...

Tijdens de Health Innovation School Zuid West Nederland in 2019 ontwikkelden we met vijf innovators, vanuit het thema ‘ouderen & zingeving’ het concept ‘Zinnen van het Leven’, de voorloper van LevensLuister. De Riethorst Stromenland, Surplus en de GGD West Brabant hebben tijdens de eindpresentatie LevensLuister omarmd en aangegeven mee te willen werken aan de doorontwikkeling. LevensLuister viel op omdat het anders dan de andere innovaties niet technologie of een efficiencyverbetering betrof, maar contact maken van mens tot mens, de oudere echt zien en horen.

Marieke Beekers en Jessie Wagemakers hebben op dit fundament doorgebouwd en Zinnen van het Leven doorontwikkeld tot LevensLuister.

Wie zijn wij?

Marieke Beekers

Marieke noemt zichzelf verbindingsmaker en toekomstverkenner, zowel voor de gemeente Breda als zzp-er met Beekers Vol Aandacht.

Marieke is op haar gelukkigst als ze anderen kan inspireren, bij elkaar kan brengen door gedeelde interesses, geestverwantschap. Nederland een beetje mooier kan maken, meer samen. Daarom organiseert ze regelmatig een Feest voor de Geest met sprekers, kunst en muziek over een centraal thema, waarbij iedereen welkom is. Maar brengt ze ook graag partijen samen, waardoor de stad/maatschappij gastvrijer en verrassender wordt. Zowel als ambtenaar als zelfstandig ondernemer. Dat hoopt ze nog heel lang te blijven doen – ook als ze heel oud is! Het gevoel te houden dat je echt leeft. Met als het even kan in een huis aan zee met man en vele kleinkinderen van hun 4 dochters. En haar eigen ouders als overgrootouders in de buurt. En dan fietsen met haar neus in de haartjes van een kleintje voorop…. 

Marieke Beekers

Jessie Wagemakers

Jessie Wagemakers

Jessie werkt vanuit haar maatschappelijke betrokkenheid graag samen met anderen aan het verbeteren van gezondheid en zorg. Naast haar werk loopt Jessie graag hard en houdt ze ervan met haar gezin op pad te gaan. 

Haar droom voor fijn oud worden: “Ik zie mezelf als een puzzelstukje, onderdeel van een grote puzzel, verbonden met verschillende mensen om mij heen en ik voel me van betekenis in verschillende rollen, als ouder, als dochter, als collega, als partner. Ook in latere fasen in het leven, als gezondheid niet meer altijd vanzelfsprekend is, als de buitenwereld vooral rimpels en ouderdom ziet, als rollen van het leven wegvallen door verlies, hoop ik nog steeds van betekenis te kunnen zijn voor anderen, geaccepteerd en gezien te worden als mens mét toekomst en onderdeel te blijven van de puzzel van het leven.”